Calm Sea
Waves

Informatii utile pentru planificarea vacantei

Punctele de trecere a frontierei sunt:

Giurgiu (RO) – Ruse (BG)

Vama Veche (RO) – Durankulak (BG)

Negru Vodă (RO) – Kardam (BG)

Călărași (RO) – Silistra (BG)

Zimnicea (RO) – Svistov (BG)

Calafat (RO) – Vidin (BG)

Bechet (RO) – Oreahovo (BG)

Turnu Magurele (RO) – Nikopol (BG)

Achizitionarea vignetei (taxei de drum) se poate face de pe website-ul oficial https://web.bgtoll.bg, unde, prin optiunea din dreapta sus a paginii, veti selecta limba preferentiala-romana, pentru o navigare mai usoara. Mai jos, aveti prezentate atat exemplul din varianta desktop (calculator sau laptop) cat si varianta de pe telefonul mobil. Mai mult, aceasta taxa de drum se poate plati si in statiile/benzinariile Petrom, iar adresele acestora le gasiti in acesta pagina.

bg toll.jpg
petrom.jpg
WhatsApp Image 2021-12-22 at 11.19.26.jpeg

Conditiile de calatorie pe ruta Romania-Bulgaria si retur,

in contextul pandemiei generate de virusul COVID-19

Nu uitati sa instalati, inainte de plecarea in concediu, aplicatia MAE:

 

 

 

 

Ultima actualizare, sursa-mae.ro: 29 aprilie 2022

Cetățenii români vor putea intra în Bulgaria prin orice punct de trecere a frontierei în baza documentului de călătorie valabil (carte de identitate sau pașaport electronic).

Distante si trasee rutiere

Bucuresti-Ruse-Sunny Beach, aprox. 322 km

Craiova-Ruse-Sunny Beach, aprox. 501 km

Buzau-Negru Voda-Sunny Beach, aprox. 446 km

Constanta-Vama Veche-Sunny Beach, aprox. 255 km

Timpi de asteptare/trecere in vami

Deplasarea cu autoturismul catre Bulgaria si retur reprezinta un factor foarte important care poate influenta calitatea sejurului/vacantei. In principiu, majoritatea romanilor din partile de sud, centru sau sud-est ale tarii aleg acest mod de deplasare catre locul unde isi vor petrece momentele de relaxare mult asteptate, dar sunt si romani care prefera sa conduca o perioada mai indelungata doar pentru a beneficia de serviciile turistice din Bulgaria. 

In concluzie, pentru ca totul sa fie bine pus la punct, turistii romani au nevoie de o informare prealabila despre timpul de asteptare pentru a trece frontiera, starea carosabilului, traseul optim, disponibilitatea si pretul parcarilor si orice alt detaliu util. De aceea, membrii Litoral Bulgaria sunt dispusi sa ofere aceste informatii atat de necesare, de la "fata locului" si chiar in timp real. Noi vom prelua toate aceste date si vi le punem la dispozitie. Mai mult, in cazul in care considerati necesar, ne puteti adresati o intrebare sau sa ne expuneti o problema, iar, dupa ce ne vom documenta, va vom raspunde in cel mai scurt timp posibil.

Pentru a consulta starea din vamile Romania-Bulgaria va rugam sa dati click aici!

Starea vremii/temperatura apei Marii Negre

*pentru afisarea temperaturii apei, dati click pe zona marina dorita!

Informatii privind modalitatea de contactare a autoritatilor

Daca, pe perioada concediului/sejurului, cat timp va aflati pe teritoriul Bulgariei, va confruntati cu o problema care se incadreaza in categoria URGENTA, sunati imediat la nr. de telefonic de urgenta unic la nivel european 112 sau la nr. de telefon pus la dispozitie de catre Ambasada Romaniei la Sofia 00359 879 440 758.

La numărul de telefon 0040/21.431.2059 se oferă informații și se preiau solicitări de asistență consulară în contextul epidemiei COVID-19. 

Pentru orice alta situatie puteti contacta autoritatile aici.

Informatii despre moneda-leva, detalii bancare, schimburi valutare din Bulgaria

Moneda oficiala a Bulgariei este leva si are ca subdiviziune stotinka. Leva este  o moneda destul de stabila, 1 leva-100 de stotinki valoreaza 0.51 euro, respectiv 2.54 ron.  

Subdiviziunile monedei sunt: 1,2,5,10,20,50 stotinki, iar monede 1 lev si 2 leva veti gasi in circulatie alaturi de bancnote de 5,10,20,50,100 leva (BGN). 

Cursul valutar la casele de schimb din Bulgaria variaza in funtie de zona unde este amplasata casa de schimb. Atentie mare deoarece vei gasi afisata optiunea de a schimba 100 lei in leva si vei fi bulversat de pretul afisat.

Recomandam schimbul monedei nationale in leva sa se faca in tara, ori in bancile din Bulgaria. Toate schimburile ar trebui sa se execute fara comision deoarece legislatia din Bulgaria prevede ca pentru schimbarea valutei nu se percepe nicio taxa, prin urmare, daca te confrunti cu o astfel de situatie, iti recomandam sa nu accepti tranzactia. 

In principiu, majoritatea hotelurilor au in apropierea receptiei o casa de schimb valutar, asadar nu are rost sa te complici cu schimbul valutar stradal care poate reprezenta un risc.

Totodata, te informam ca majoritatea restaurantelor si magazinelor accepta plata cu cardul. Platile cu cardul se fac la un curs de conversie foarte avantajos si fara comision, iar unele dintre institutiile bancare care ofera acest lucru sunt Libra Bank, Orange Money sau Revolut. Mai mult, acestea pun la dispozitia clientilor, gratuit, carduri care ofera posibilitatea retragerii de numerar din ATM din strainatate, fara comision si la un curs valutar foarte avantajos (uneori chiar mai bun decat cel de la casa de schimb valutar).

Daca doriti un card Libra Bank intrati aici;

Daca doriti un card Orange Money intrati aici;

Daca doriti un card Revolut intrati aici;

 

Preturi combustibili Bulgaria 

Preturile la benzina si motorina in Bulgaria sunt, de obicei, mai mici fata de Romania dar daca platiti in Euro sunt sanse ca, in urma conversiei, sa constatati ca ati cumparat la un pret mai mare. Evitati sa cumparati vigneta din benzinarii de la tonomate deoarece de obicei nu dau rest.

Companiile cele mai intalnite sunt: OMV, Petrol, Eko, Gazprom sau Shell, unde se poate plati cu cardul. 

Pentru o informare referitoare la preturile combustibililor puteti accesa site-ul de aici.

Navigand in aceasta pagina veti gasi:

• informatii utile pentru planificarea vacantei;

• detalii despre drumuri, informatii utile Litoral Bulgaria; detalii despre punctele de trecere a frontierei; detalii despre timpii de asteptare in vama; detalii despre locurile de parcare;

• recenzii reale, oferte Litoral Bulgaria;

• all inclusive Bulgaria, ultra all inclusive Bulgaria; cum functioneaza sistemul de creare de oferte;

• cazare Sunny Beach, cazare Nisipurile de Aur, cazare Tyulenovo, cazare Obzor, cazare Albena, cazare Balchik, cazare Sozopol, cazare Litoral Bulgaria, hoteluri Litoral Bulgaria;

• sejur Bulgaria, vacanta Bulgaria;

• colaborare Booking; colaborare Agoda; colaborare Travos; colaborare Paradise; colaborare Grifid Vistamar, Grifid Encanto Beach, Grifid Bolero, Sentido Marea, Moko Beach by Grifid, Grifid Metropol, Grifid Foresta, Grifid Arabella, colaborare Therma Eco Village; colaborare Therma Palace; colaborare Bilyana Beach; colaborare Argisht Partez, Colaborare Palm Beach;

• oferte Litoral Bulgaria ianuarie, oferte Litoral Bulgaria februarie, oferte Litoral Bulgaria martie, oferte Litoral Bulgaria aprilie, oferte Litoral Bulgaria mai, oferte Litoral Bulgaria iunie, oferte Litoral Bulgaria iulie, oferte Litoral Bulgaria august, oferte Litoral Bulgaria septembrie, oferte Litoral Bulgaria octombrie, oferte Litoral Bulgaria noiembrie, oferte Litoral Bulgaria decembrie.