top of page

Balchik

"Sa evadez stand in liniste pe o plaja – asta e ideea mea de paradis." Emilia Wickstead

Despre statiune...

Balcic (sau Balchik in limba bulgara), este un orasel situat pe tarmul Marii Negre, in Bulgaria, la circa 60 de km de Vama Veche. Intre anii 1913 – 1940 a apartinut Romaniei, in urma celui de al doilea razboi balcanic (iunie - august 1913). In 1940, Cadrilaterul, inclusiv Balcicul, a fost redobandit de Bulgaria.
Pentru mult timp orasul a fost supranumit Orasul Alb, din cauza dealurilor albicioase din jur. De altfel, intregului tarm i s-a spus, din aceleasi motive, Coasta de Argint. In prezent, brosurile din Bulgaria care prezinta orasul il numesc “perla litoralului bulgaresc”.
​Balcicul are o istorie bogata, putindu-se observa si astazi urmele multor culturi. A fost creat acum aproximativ 2.600 de ani, fiind un succesor al localitatii trace Kruni si al orasului grecesc antic Dionissopolis.
Doua atractii turistice importante, aflate in relativa apropiere, sunt Capul Kaliakra, situat la circa 35 de kilometri distanta, si oraselul Nessebar, ceva mai departe – circa 120 de kilometri. Si, desigur, mult mai aproape, se afla salba de statiuni turistice, printre care se numara Albena si Nisipurile de Aur.
In Balcic se afla celebrul Castel (“Cuibul linistit”), resedinta preferata a Reginei Maria a Romaniei, inconjurat de o la fel de celebra gradina botanica unicat in Europa centrala si de est, in special datorita colectiei de cactusi.
​Castelul Balcic - un alt loc de suflet, de refugiu si de romantice visari pentru Regina Maria, este situat pe tarmul inalt al Marii Negre. Regina Maria a reusit sa amenajeze aici o impresionanta gradina botanica cu peste 3000 de specii de plante si cactusi care au transformat locul intr-un adevarat paradis.
„Balcicul pentru mine a devenit un colt de liniste si odihna, unde ma duc sa-mi improspatez sufletul si trupul. Balcicul este casa mea de vis, inima mea.”
Regina Maria

Albena Litoral Bulgaria

Stațiunea Balcic din Bulgaria ar putea fi destinația perfectă dacă plănuiți un sejur scurt, aproape de casă, iar prin prizma faptului ca este mică și prin modul în care îmbină aspectele esențiale ale unei stațiuni cu istoria sa, cu siguranță vă vor lăsa vrăjiți. Balcicul este situat în nord-estul Bulgariei și se află la aproximativ 40 km de Varna, la 64,5 km de Vama Veche și la 306 km de București astfel este una dintre destinațiile ideale de weekend pentru turiștii români.
Numele ei provine de la unul dintre primii conducători ai coloniei, Balik, și nu a fost menționat oficial decat în secolul al 16-lea. Stațiunea Balcic este plină de istorie, de aceea aici puteți vizita câteva astfel de obiective turistice, dintre care faimosul castel al Reginei Maria, Grădina Botanică și o varietate de muzee.
În Balcic te vei bucura atât de vremea bună cât si de experiențele culinare pozitive, cu prețuri rezonabile.
Faleza statiunii este una dintre principalele atractii ale acestui loc, intrucat ofera o priveliste superba si este extrem de bine organizata (amenajare pe ponton, cu terase si restaurante). Aici veți găsi hoteluri situate pe străzile înguste ale stațiunii (în mare parte 2 și 3 stele) și care sunt situate la o distanță relativ rezonabilă de plajă, dar există și hoteluri de 4 stele, unele situate aproape de Palatul Reginei Maria. Dacă vrei să stai lângă o plajă, printre hotelurile care ți se potrivesc se numără: Marina City, Hotel Antik , Marina City, Hotel Regina Maria SPA sau Hotel Achilea. Majoritatea hotelurilor din Balcic oferă oaspeților parcare, fie gratuită, fie cu plată. Totuși, dacă mergi la Balcic doar pentru o scurtă vizită și nu ai unde să stai sau vrei să iei o mașină pentru a vizita locurile dorite, poți găsi parcare cu plată în zona centrală, dar trebuie să știi că în la mijlocul verii această zonă este destul de aglomerată.
Plaja este îngustă în partea de nord a Balcicului, dar veți găsi o plajă mai mare la capătul de nord și de sud al stațiunii.
De ce să vizitați stațiunea Balcic • Este aproape de România • Aceasta este o stațiune ideală pentru o escapadă de weekend • Puteți găsi cazare în hoteluri de 2,3,4 și 5 stele • Vremea este plăcută vara și de asemenea în septembrie 1 • Puteți vizita castelul Reginei Maria și grădina botanică • Aveți multe variante de restaurante de mâncat delicios și ieftin • Puteți merge la plimbare.pe malul apei din complexul frumos decorat • Puteți vizita Varna (40 km) sau Capul Kaliakra (36 km)
Care sunt principalele atracții turistice din Balcic?
Prima și cea mai importantă atracție turistică din Balcic este, fără îndoială, Castelul Reginei Maria, la care se adaugă și impresionanta Grădină Botanică. Castelul Reginei Maria este situat strategic pe malul Mării Negre și găzduiește, pe lângă clădirea propriu-zisă, o serie de vile rezidențiale, beciuri, izvoare și bineînteles, Grădina Botanică unde există o colecție impresionantă de plante, cactușii fiind cei mai admirați de vizitatori.
Balcicul are mai multe muzee de explorat decât vă puteți imagina. Aici poti gasi unul dintre cele mai vechi muzee de istorie din intreaga Bulgaria. Găsiți de altfel și muzeul etnografic cu gradina sa fermecatoare, dar si complexul national al Renasterii Bulgare unde poti vizita Biserica Sfantul Nikola.
Portul de iahturi este o altă atracție a stațiunii și un loc grozav pentru a lua micul dejun cu o vedere frumoasă la Marea Neagră.
O plimbare pe malul râului în stațiunea Balcic este o necesitate, iar dacă doriți să faceți fotografii uluitoare la răsărit, acesta este locul potrivit. Și aici, de-a lungul coastei veți găsi numeroase restaurante și terase unde puteți lua masa sau unde puteți savura în liniște un cocktail.
Excursii în apropierea stațiunii Balcic

Trasee recomandate...

Dacă plănuiți o vacanță în Balcic, dar doriți și să explorați zona înconjurătoare, să știți că veți fi aproape de câteva locuri de neapărat:
• Capul Kaliakra se află la 36 km de Balcic, iar venind aici veți fi uimiți de frumusețea acestui monument natural și de peisajele uluitoare din jur.
• Orașul Varna se află la 43 km de Balcic, așa că puteți face o excursie de o zi acolo pentru a vizita Catedrala Adormirea Maicii Domnului, băile romane, Delfinariu sau Muzeul de Arheologie.
• Mănăstirea Aladzha se află pe drumul spre Varna, la 26 km de Balcic și este una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din Bulgaria, săpată într-o stâncă de calcar.

Fotografii...

bottom of page