top of page

Sf. Constantin si Elena

"Atunci cand nu ma simt in largul meu, cand sunt anxios și am ganduri negre, ma duc la mare si marea le ineaca cu zgomotele ei, le sterge si impune un ritm peste tot ce este tulburat si confuz in mine." Rainer Maria Rilke

Despre statiune...

Despre Sf. Constantin si Elena
Este o statiune de pe coasta bulgara a Marii Negre amenajata intr-un parc situat la 10 km nord de centrul orasului Varna, la 2 km est de cartierul Vinita si la 7 km sud de Nisipurile de Aur. Se afla la 275 de kilometri de Bucuresti si 117 de kilometri distanta de Vama Veche. Numele ei provine de la manastirea Sf. Constantin si Elena
Este cea mai veche statiune de la Marea Neagra din Bulgaria, fiind in trecut denumita Druzhan si statiunea Varna.
Plajele sunt nisipoase si se intind pe 3.5 kilometri, este inconjurata de verdeata si intrerupute de de promontorii stancose si izvoare termale pe care le poti gasi inclusiv pe anumite portiuni de plaja. Datorita acestor izvoare termale turistii se pot rasfata in centrele SPA unde vor avea parte de multe tratamente din aceasta sfera.
Aceasta statiune este preferata de familiile cu copii precum si de cei care dorec sa aiba parte de liniste si tratamente balneare.

Albena Litoral Bulgaria

Dupa o zi petrecuta la plaja va puteti relaxa la un restaurant, un pub sau puteti sa mergeti cu vaporasul, cu biciclete sau cu yachturile. Cei care sunt pasionati de aventura si adrenalina pot incerca schi nautic, schi-jet sau scuba diving. Manastirea ortodoxa "Sfintii Constantin si Elena" - este printre cele mai importante obiective ale statiunii .
Manastire este unica, cu un izvor care se afla in altarul bisericii din spatele tronului. Nu exista nici o inregistrare ca o alta biserica in Europa, al carei izvor este de la un astfel de loc.
Printre cele mai valoroase lucruri ale manastirii din apropierea orasului Varna sunt: o icoana a Sf. Constantin si Elena, o parte din moastele St.Valentin.
​Palatul regal de vara Euxinograd(d) - Complexul a fost resedinta de vara a monarhilor care au condus Bulgaria dupa eliberarea de sub dominatia otomana (1878). Una dintre cele mai frumoase parti ale Euxinogradului este parcul sau care ocupa peste 550 de acri dintr-un total de 800 si care in 1888, Regele Ferdinand I, a angajat peisagisti francezi pentru a-l amenaja. Dezvoltarea istorica a parcului poate fi urmarita in mai multe etape.
Prima etapa a inceput cu punerea bazelor parcului si a durat pana in 1914. Apoi a fost construit palatul si s-au finalizat primele plantatii cu vegetatie.
A doua etapa a durat din 1914 pana in 1930. De atunci este sequoia antica, mai multe grupuri de brazi si cedri.
In timpul celei de-a treia etape, care a inceput in 1930 si a durat pana in 1944, teritoriul parcului s-a extins spre est, ocupand o parte din suprafata podgoriilor. Proiectul lor include o colectie rara de arbori - de la stejar negru la cedru Atlantic, care sunt singurele specii de pe Peninsula Balcanica. La Nord-Est de cladirea palatului sunt construite sere pentru palmieri si flori. Acolo si in pepiniera de plante ornamentale s-au cultivat peste 500 de specii de flori si peste 200 de specii de puieti.
Parcul are cateva zone: centrala (cu palatul), gradina greaca, gradina engleza, litorala si cladiri de intretinere.
Kastriti - este una dintre cele mai bine conservate asezari medievale din tara. A fost gasita in urma sapaturilor arheologice efectuate in Euxinograd.

Trasee recomandate...


Castelul din Balcic - situat in orasul Balcic, a fost o resedinta a reginei Maria a Romaniei, in perioada in care Cadrilaterul a apartinut Romaniei. Castelulul cuprinde o gradina botanica, o sala a fumatorilor, o pivnita, o chilie manastireasca, un izvor de apa, mai multe vile rezidentiale si diverse alte cladiri.

Fotografii...

bottom of page