top of page

Tylenovo

"Marii nu ii place sa fie stapanita." Rick Riordan

Despre statiune...

„Tyulenovo” inseamna „Satul focilor” in bulgara, dar focile nu au mai fost vazute in zona din anii 1980. Povestea aparitiei lor este aproape la fel de neclara ca si disparitia lor. Se zvoneste ca Regina Maria a Romaniei, care avea un palat de vara in orasul din apropiere, Balcic, a eliberat o pereche de foci pe care le ridicase de cativa ani.
Numele sau in timpul stapanirii otomane si al stapanirii romanesti era Kalaç-Köy (cu sensul de „sat al sabiei”) si, respectiv, Calacichioi.

Albena Litoral Bulgaria

La Tyulenovo se poate ajunge luand vechiul drum de pe litoral de la Kavarna care trece de-a lungul coastei stancoase, prin statiunea maritima Rusalka si satul Kamen Bryag.
Sunt aproximativ 60 de locuitori permanenti, dar pe timpul verii locuiesc aici aproape 200 de oameni. In centru sunt doua hoteluri mici, un port de pescuit si o mica plaja.
Delfinii pot fi vazuti de pe coasta si, de obicei, se apropie de pamant dimineata devreme sau dupa-amiaza tarziu. Pesterile din stanci au fost folosite ca locuinte, iar in zilele noastre excursionistii au stabilit tabara inauntru pentru cazare gratuita. Exista, de asemenea, o plaja grozava de nisip in Bolata, la mai putin de 2 kilometri de Tyulenovo. Mai departe pe poteca de pe litoral de la Tyulenovo la Kamen Bryag exista un complex megalitic numit Manastirile Stancoase (bulgara: Скални Манастир). Megalitul consta din morminte sapate in stanca si pietre de sacrificiu folosite de anticul cult al Soarelui. Mai multe informatii despre intreaga zona pot fi gasite la centrul turistic din satul Balgarevo unde sunt expuse si artefacte recent descoperite din asezarea eneolitica Durankulak, apartinand uneia dintre cele mai timpurii civilizatii ale lumii.

Trasee recomandate...

Tyulenovo este renumita si pentru faptul ca la 31 mai 1951 aici a fost descoperit primul camp petrolier din Bulgaria, asa-numitul camp petrolier Tyulenovo. Instalatiile de foraj sunt inca raspandite in vecinatate.

Fotografii...

bottom of page