top of page

Albena

"Marea o facea sa-i fie intotdeauna dor, desi nu stia niciodata exact de ce anume." Cornelia Funke

Despre statiune...

Albena este o statiune turistica de pe litoralul Marii Neagre, Dobrogea de Sud, in nord-estul Bulgariei, situata la 12 km de Balcic si 30 km de Varna. Aeroportul International Varna deserveste statiunea Albena.
Intre anii 1913-1940 a facut parte din plasa Balcic a judetului Caliacra, Romania.
Construita special ca statiune turistica, Albena are un stil arhitectonic unitar si unic. Majoritatea hotelurilor, situate chiar pe plaja, au maxima expunere la soare si acces direct la plaja. Albena se situeaza in apropierea altor centre turistice, culturale si comerciale, reusind totusi sa isi pastreze habitatul natural. Desi construita pe un teren gol in anii 1960, in prezent arata ca un mic oras, cu centru, strazi si piete, avand chiar si retea de transport public — trenuri dedicate care circula dupa un orar prestabilit pe strazile orasului.
Statiunea are plaja in lungime de 6 km, cu o latime de 150 m, cu nisip fin; apa marii fiind curata, calma si calda. Adancimea apei nu depaseste 1,6 metri la o distanta de 100–150 de metri de mal. Vizitatorii pot opta pentru unul dintre cele 43 de hoteluri moderne (intre doua si patru stele) care ofera aproximativ 20 000 de locuri de cazare. Majoritatea hotelurilor au piscine.
Numele statiunii provine de la numele unui personaj dintr-o povestire a scriitorului bulgar Yordan Yovkov. Albena este un prenume feminin bulgaresc. Albena – o femeie de o frumusete ravasitoare.

Albena Litoral Bulgaria

Acesta statiune se adreseaza in mod special familiilor cu copii. De ce ? Pentru ca aici gasiti o plaja cu intrare in apa foarte lina, o plaja cu un nisip extrem de fin, iar calitatea aerului este una superioara. Daca alegeti Albena cu siguranta veti gasi si foarte multa verdeata. Mai mult, acesta statiune este certificata Blue flag de peste 20 de ani.
Pe langa cei 6 km de plaja, aici veti gasi si celebra rezervatie naturala Baltata, iar in zilele in care nu doriti sa stati pe malul Marii Negre, puteti sa va bucurati de unul dintre cele mai mari aquaparkuri din Bulgaria, Aquamania, in care gasiti toboganul Tornado de 191 metri lungime, singura atractie de acest tip din Europa.
Fiind foarte aproape de Kranevo, puteti face o plimbare linistita pe plaja si, ulterior, va puteti delecta papilele gustative intr-unul dintre cele mai bune restaurante amplasate fix pe plaja, Therma Beach.
Totodata, puteti vizita Balcikul sau Varna.
Din punct de vedere al securitatii, Albena este o statiune foarte sigura, toate parcariile fiind monitorizate, iar intrarea-iesirea din statiune se face printr-un singur punct de acces, retrictionat de o bariera si coordonat si supravegheat de catre personal specializat.
Parcarea in Albena este definita de 4 zone de parcare taxate diferit cu sume cuprinse intre 5 si 20 de leva pe zi. Daca doriti sa parcati gratuit puteti folosi parcarea Lazur. Exista parcarea de la autogara care costa 5 leva/zi, iar in zona albastra veti achita 10 de leva/zi, pe cand cea mai scumpa zona este cea verde.
Accesul si stationarea cu masina sunt gratuite pentru maximum 30 de minute.
Toate aceste eforturi financiare le faceti pentru a confirma statutul de Blue flag al statiunii care este definit de puritatea apei marii, de calitatea plajei si mai ales de aerul curat cu continut ridicat de oxigen.
Albena, o statiune localizata in rezervatia Baltata, se remarca si prin folosirea energiei reutilizabile si mai mult aceasta a primit si premiul Green Oscar pentru contributia pe care a adus-o mediului prin folosirea energiei verzi cu ajutorul panourilor solare instalate pe o suprafata de nu mai putin de 3000 m2.
Vremea in Albena este foarte prietenoasa, astfel incat din iunie si pana in septembrie turistii se pot bucura de temperaturi placute. Verificati temperatura apei marii si pretul accesoriilor de plaja aici - www.vacantalitoralbulgaria.ro/planificare-vacanta
Pe langa zonele de plaja private, in Albena se gasesc si foarte multe zone libere, in care va puteti intinde prosopul pentru a va bucura de nisipul fierbinte.

Trasee recomandate...


Hotelurile din aceasta statiune ofera servicii turistice diversificate si au fost apreciate de catre turistii romani, in ultimii ani:
• Hotelurile situate in zona rezervatiei Baltata: Hotel Gergana, Hotel Slavuna, Hotel Mura, Hotel Boryana, Hotel Nona si Hotel Elitsa;
• Hotelurile situate in zona centrala si in partea de nord a statiunii: Hotel Kaliakra Beach, Hotel Kaliakra Mare, Hotel Arabella Beach, Hotelurile Laguna (Laguna Beach, Laguna Mare, Laguna Garden), Hotel Malibu, Hotel Sandy Beach, Hotel Kaliopa, Hotel Flamingo;
• Hotelurile situate in centrul statiunii: Flamingo Grand Hotel & SPA, Maritim Hotel Paradise Club;
• Hotelurile cu acces la aquapark: Hotel Ralitsa Aquaclub, Hotel Ralitsa Superior, Hotel Vita Park.
Deoarece statiunea se adreseaza in principiu familiilor cu copii, distractia de seara si viata de noapte nu este punctul forte al serviciilor oferite. Cu toate acestea, turistii se pot bucura de o multitudine de activitati:
- Sesiune de distractie pe toboganele din AquaPark Aquamania;
- Plimbari pe jos sau cu bicicleta in natura in Rezervatia Baltata;
- Activitati sportive pe plaja si pe terenurile special destinate;
- Sedinte de SPA la Center Medica in Hotel Dobrudja, la Flamingo Grand Hotel sau la Hotel Ralitsa Superior;
- Vizite la Gradina Botanica, la Gradina cu trandafiri si la Castelul Reginei Maria din Balcik;
- Vizite la Cap Laliakra, la Manastirea Aladzha, manastire de piatra pe malul Marii Negre sau la Rezervatia arheologica Yailata.

Fotografii...

bottom of page