Albena

Despre statiune

Albena este o statiune turistica de pe litoralul Marii Neagre, Dobrogea de Sud, in nord-estul Bulgariei, situata la 12 km de Balcic si 30 km de Varna. Aeroportul International Varna deserveste statiunea Albena.
Intre anii 1913-1940 a facut parte din plasa Balcic a judetului Caliacra, Romania.
Construita special ca statiune turistica, Albena are un stil arhitectonic unitar si unic. Majoritatea hotelurilor, situate chiar pe plaja, au maxima expunere la soare si acces direct la plaja. Albena se situeaza in apropierea altor centre turistice, culturale si comerciale, reusind totusi sa isi pastreze habitatul natural. Desi construita pe un teren gol in anii 1960, in prezent arata ca un mic oras, cu centru, strazi si piete, avand chiar si retea de transport public — trenuri dedicate care circula dupa un orar prestabilit pe strazile orasului.
Statiunea are plaja in lungime de 5 km, cu o latime de 150 m, cu nisip fin; apa marii fiind curata, calma si calda. Adancimea apei nu depaseste 1,6 metri la o distanta de 100–150 de metri de mal. Vizitatorii pot opta pentru unul dintre cele 43 de hoteluri moderne (intre doua si patru stele) care ofera aproximativ 20 000 de locuri de cazare. Majoritatea hotelurilor au piscine.
Numele statiunii provine de la numele unui personaj dintr-o povestire a scriitorului bulgar Yordan Yovkov. Albena este un prenume feminin bulgaresc.