Nisipurile de Aur

Despre statiune

Este o statiune litorala de pe coasta Marii Negre din Bulgaria, langa parcul national Varna (zona protejata).
La 20 de kilometri nord de Varna, autostrada panoramica care urmeaza curbele tarmului abrupt duce la perla incontestabila a tarmului Marii Negre de Nord - statiunea Nisipurile de Aur. Aici nisipul fin al uneia dintre cele mai lungi plaje de pe mal se intalneste cu prospetimea parcului natural unic. Vara racoroasa aici incepe inca din mai si dureaza adesea pana la sfarsitul lunii octombrie, iar apa transparenta a marii din golful larg ramane calda chiar si la apusul soarelui si ajunge adesea la 24-25 ° С.
Se afla la doar 330 de kilometri de Bucuresti si 90 de kilometri de Vama Veche si este cea mai mare statiune din nordul litoralului bulgaresc.
Numele statiunii Nisipurile de Aur provine dintr-o veche legenda a locului care spune ca in urma cu foarte multi ani, niste pirati au ingropat o mare comoara pe faleza Marii Negre, la nord de orasul Varna, iar natura s-a razbunat pe pirati, transformand aurul intr-un nisip splendid.
Rezervatia naturala Nisipurile de Aur se intinde pe o suprafata de 1320,7 ha si este declarata teritoriu protejat din 1943. Padurea de foioase urmeaza tarmul si inconjoara statiunea. Cuprinde numeroase speciile rare de lemn si plante, dintre care peste 20 sunt inregistrate ca fiind pe cale de disparitie. Printre acestea se numara ghiocelul de iarna, primula caucaziana, precum si unele orhidee.