top of page

Nisipurile de Aur

"Bronzul de pe piele va disparea, dar amintirile vor ramane pentru totdeauna."

Despre statiune...

Este o statiune litorala de pe coasta Marii Negre din Bulgaria, langa parcul national Varna (zona protejata).
La 20 de kilometri nord de Varna, autostrada panoramica care urmeaza curbele tarmului abrupt duce la perla incontestabila a tarmului Marii Negre de Nord - statiunea Nisipurile de Aur. Aici nisipul fin al uneia dintre cele mai lungi plaje de pe mal se intalneste cu prospetimea parcului natural unic. Vara racoroasa aici incepe inca din mai si dureaza adesea pana la sfarsitul lunii octombrie, iar apa transparenta a marii din golful larg ramane calda chiar si la apusul soarelui si ajunge adesea la 24-25 ° С.
Se afla la doar 330 de kilometri de Bucuresti si 90 de kilometri de Vama Veche si este cea mai mare statiune din nordul litoralului bulgaresc.

Albena Litoral Bulgaria

Numele statiunii Nisipurile de Aur provine dintr-o veche legenda a locului care spune ca in urma cu foarte multi ani, niste pirati au ingropat o mare comoara pe faleza Marii Negre, la nord de orasul Varna, iar natura s-a razbunat pe pirati, transformand aurul intr-un nisip splendid.
Rezervatia naturala Nisipurile de Aur se intinde pe o suprafata de 1320,7 ha si este declarata teritoriu protejat din 1943. Padurea de foioase urmeaza tarmul si inconjoara statiunea. Cuprinde numeroase speciile rare de lemn si plante, dintre care peste 20 sunt inregistrate ca fiind pe cale de disparitie. Printre acestea se numara ghiocelul de iarna, primula caucaziana, precum si unele orhidee. Manastirea ortodoxa din stanca - Aladzha este cea mai populara dintre "manastirile de piatra" de pe tarmul bulgar al marii Negre. In anul 1927 Manastirea Aladzha este declarata monument istoric national, iar in 1968 - un monument de arhitectura de importanta nationala. Incaperile manastirii au fost sculptate pe doua niveluri, intr-o faleza de calcar, inalta aproape 40m. La primul nivel se afla biserica manastirii, chiliile calugarilor, sala de mese si bucataria, cripta (osuar) si alte incaperi gospodaresti. Al doilea nivel reprezinta o nisa de piatra naturala, in partea de est fiind construita capela manastirii.
La distanta de 600-700 de metri vest de manastire se afla un grup de pesteri, cunoscute sub numele de "Catacombe". Descoperirile facute aici: ceramica, monede, graffitti si altele, marturisesc ca "Catacombele au fost locuite in timpul erei crestine timpurie (secolele V-VI).

Trasee recomandate...


Parcul acvatic Aquapolis Aqua Park - va asteapta o varietate larga de tobogane cu apa si locuri de recreere! Arunca te cu capul in apa turbulenta a "Raului salbatic", scufunda-te in obscuritatea "Gaurii negre", lasa te in mainile "Raului incet", sau ia o doza de adrenalina in toboganul de mare viteza "Kamikaze". Pe cei mici le asteapta piscine pentru copii cu tobogane!

Fotografii...

bottom of page