top of page

Sozopol

"Marea are o rabdare nemarginita." Craig Robertson

Despre statiune...

Statiunea Sozopol este situata la 348 km de Bucuresti, la 271 km de Vama Veche si la 163 km de Varna. Sozopol este asemănător ca stil cu Nessebar, dar nu este o stațiune comercială, motiv pentru care este popular printre localnici. Tocmai de aceea in Sozopol poti avea o experienta mai autentica in comparatie cu alte statiuni din Bulgaria. Cartierul vechi din Sozopol este cel mai vizitat de turiști și, de asemenea, partea în care puteți lua masa în restaurante cu priveliști uimitoare.

Albena Litoral Bulgaria

Există trei plaje principale în Sozopol, dintre care două se află în partea nouă a stațiunii și una în partea veche, care are și o secțiune mare de plajă liberă. Aceasta este una dintre cele mai populare zone ale coastei de sud a Bulgariei, în special de bulgari, pentru că este liniștită și pentru că îmbină partea de plajă cu partea de atracție turistică. În zona nouă a orașului veți găsi două plaje, ambele cu nisip fin: Bambou și Harmanite, prima dintre acestea fiind și cea mai organizată. Harmanite are o terasă și un bar pe plajă, dar are și o secțiune mare de plajă liberă. Plaja centrală a stațiunii, situată în zona veche a orașului Sozopol, are atât o punte dotată cu șezlonguri și umbrele, cât și o plajă liberă destul de spațioasă. Și în acest caz vă puteți bucura de nisipul fin, barul de pe plajă, restaurantul și terasa. De asemenea, puteți găsi plaje și locuri de campare grozave lângă Sozopol: Garden, Zlatna Ribka, Kavatsi, Good Times și Smokinya.
Mulți turiști au descris Sozopolul ca fiind cel puțin la fel de fermecător ca Nessebar. Cu toate acestea, Sozopol nu este la fel de vizitat ca Nessebar, așa că nu vei întâlni atât de multe mulțimi. Orașul vechi Sozopol a fost declarat muzeu în 1974, și cuprinde peste 180 de case, construite între mijlocul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea. Casele din orașul vechi sunt construite din piatră și lemn, potrivite pentru orașul vechi. se potrivesc așa-numitei școli de arhitectură a Mării Negre.
Plimbându-te de-a lungul orașului vechi, printre străzile pietruite, vei vedea o serie de case vechi în stil mediteranean, cu fundații din piatră decorativă din lemn în vârf și acoperișuri acoperite cu țiglă roșie. Se pot vizita ruinele zidurilor antice, turnul cetatii, diverse muzee, Biserica Sf. Chiril și Metodiu, iar în vecinătatea gării veți găsi castelul Ravadinovo și puteți petrece o zi plăcută la parcul acvatic Neptun.
Tot in apropierea statiunii Sozopol pot fi vizitate mai multe insule. Sozopol este, de asemenea, locul în care vă veți bucura de mesele rafinate, multe dintre restaurantele de aici primesc laude, în special pentru preparatele din pește și fructe de mare.
Temperatura în Sozopol este în general plăcută pe tot parcursul sezonului cald. Cea mai mică șansă de ploaie la Sozopol a fost înregistrată în august și septembrie. În iunie, temperatura maximă a fost în medie de 24 de grade, în timp ce cea mai ridicată temperatură a fost înregistrată în august, cu o maximă de 24 de grade.media este de 28 de grade. Nivelul mediu al mării este de 21 de grade în iunie și septembrie, iar în august media este de 25 de grade.
În orașul vechi Sozopol se pot vizita numeroase biserici și capele, dintre care cea mai importantă este Biserica Sfinții Chiril și Metodie. Aici veți găsi și câteva muzee, inclusiv Muzeul de Arheologie sau Muzeul de Arhitectură și Istorie. Pe langa ruinele zidurilor si turnurilor antice ale cetatii, in orasul vechi Sozopol se mai pot admira si casele traditionale construite din piatra si lemn iar dintre care cele mai cunoscute: casa Marietei Stefanova, Casa Ioanei, Casa lui Kurranty si Casa lui Kreanoolu. Statiunea Sozopol este inconjurata de mai multe insule (5 insule), fiecare cu o istorie distincta. • Insula Sf. Ivan • Insula Sf. Petru • Insula Sf. Thomas • Insula Sf. Kirik • Insula St. Anastasia.

Trasee recomandate...

Sozopol este renumit pentru restaurantele și bucătăria sa, cu prețuri mai mici decât alte stațiuni bulgare și mâncare delicioasă. Multe baruri, restaurante, snack-baruri, grătare, baruri sunt împrăștiate de-a lungul aleilor din Sozopol. Oferă o varietate de mâncăruri bulgăreşti şi internaţionale.
Cu vedere la mare, străzile Morski Skali și Milet sunt pline de mici restaurante și cafenele. Printre cele mai recomandate restaurante din Sozopol se numără:
• La Veranda, unde puteți mânca scoici cu ceapă și usturoi, precum și alte preparate vegetariene, pește și fructe de mare • Delfinul Alb, cu peste de recenzii pozitive pentru mâncare
• Mehana Sozopol, situat în inima orașului vechi. Aici puteți savura grătar, preparate bulgărești, porții uriașe
• Del Muro, cu preparate tipic italiene dar și preparate locale, un platou special, este situat lângă mare
• Le Moulin à vent, cu preparate locale, carne la grătar, fructe de mare și salate dar și cu o priveliște frumoasă.

Fotografii...

bottom of page